De Waddenvereniging gaat met 1,9 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij het afval van de MSC Zoe bergen, dat nu nog in de Noordzee ligt. Dat zou gaan om 800.000 kilo. Maar wanneer dat lastig te vinden blijkt te zijn, is het ook bedoeld om ander afval boven water te halen.

“Helaas gebruiken de bergingsschepen nog fossiele brandstof, maar wij gaan de CO2 dichtbij huis compenseren in het veenweidegebied.”

Dit project, ‘Clean Up XL’ wordt samen met Stichting de Noordzee, Stichting Duik de Noordzee Schoon en natuur- en milieufederaties uitgevoerd. “Wij vinden het onacceptabel dat er zoveel rommel in zee blijft liggen. Dat druist in tegen werkelijk alles waar wij voor staan. Dus zijn we superblij dat we dit kunnen opruimen”, zegt projectleider Ellen Kuipers van de Waddenvereniging.

“Helaas gebruiken de bergingsschepen nog fossiele brandstof, maar wij gaan de CO2 dichtbij huis compenseren in het veenweidegebied. Bovendien willen we het afval dat we naar boven halen, zoveel mogelijk recyclen. Van plastics proberen we bijvoorbeeld weer mooie producten te maken die op een ludieke manier de problemen van afval in zee zichtbaar maken.”

 

Lees het hele artikel op de website van Omrop Fryslan